Proiectul Journaling în Școli a fost demarat de Alexandra Bădiță și Florina Russu în 2020, la Cluj.
Primul Summit Internațional de Journaling în Educație din lume a avut loc online, pe 26 Martie 2022 și a reunit specialiști de talie mondială, care utilizează tehnica jurnalului în lucrul lor cu adolescenții și copiii.
După ce jurnalul My First Journal, creat de cele două fondatoare, a ajuns la sute de elevi din toată țara, dar și din afara granițelor, acestea au susținut ore deschise cu școli din Brașov, Cluj, Prahova, Iași, Galați, București, Hunedoara, Pitești. Astfel, mai mult de 300 de elevi din clasele a III-a până într-a XII-a au beneficiat gratuit de cursuri de journaling.
În cadrul summit-ului au fost prezenți 15 speakeri din 8 țări, numărând experți din Brazilia, Canada, SUA, Marea Britanie, Olanda, Elveția, Portugalia și România. Aceștia s-au adresat părinților și cadrelor didactice, precum și tuturor profesioniștilor din domenii adiacente educației.
Printre subiectele abordate, s-au numărat: Journaling și Creierul Creativ (Lana Jelenjev), Jurnalul în formarea personalității (Andrei Cojocaru), Jurnalul în Bullying (Hulya Kurt), Jurnalul Reflexiv (Olga Chis), Jurnalul poveste pentru copii (Claudia Groza), Comunitățile de Învățare (Sara Ramos), Jurnalul cercurilor de siguranță (Roxana Petre), Jurnalul de Liceu (Cosmin Georgiu), Jurnal pentru depășirea traumelor (Christine Bergsma), Jurnal pentru dezvoltarea stilului de gândire (Dale Hancock), Jurnalul și funcțiile executive ale creierului (Olimpia Meșa), Experimentul Atlasul Emoțiilor (Barbara Báia), Comunicarea nonviolentă (Shanna Melton).
Credem că scrisul în jurnal ar trebui predat la clasă de la vârste fragede, pentru că are numeroase beneficii pentru neurodezvoltarea și inteligența emoțională a copiilor. Misiunea noastră este să încurajăm peste 10.000 de elevi din ciclul gimnazial să-și înceapă primul lor jurnal și să se îndrăgostească de arta scrierii expresive, în timp ce își extind vocabularul în limba engleză.
“My first journal” este caietul pe care orice copil și adolescent cu vârsta între 10 și 16 ani ar trebui să-l aibă pe noptieră sau în ghiozdan.